10 tips voor schoolverlatende ingenieurs van pasafgestudeerde ingenieurs zelf

Gepubliceerd op: 15 juni 2021

Ingenieursvereniging ie-net peilde in oktober met hun jaarlijkse startbaanenquête naar de ervaringen van pasafgestudeerden bio-, industrieel en burgerlijke ingenieurs in hun jobzoektocht. Naast hun inzichten over jobkanalen, loonsverwachtingen en secotren, deelden de 992 Ingenieurs die afstudeerden in 2018 of later, ook enkele tips voor hun toekomstige collega’s.

1. Begin op tijd

Uit de enquête bleek dat 50% van de ingenieurs die afstudeerden in 2020, reeds in april hun zoektocht startte. Waarom? Solliciteren vraagt tijd. Je kan niet ergens binnenstappen voor een eerste sollicitatiegesprek en buitenlopen met een contract. Er volgen soms meerdere rondes, een assessment. Daarnaast begin je best op tijd met solliciteren zodat je het ook in de vingers hebt. Je leert recruiters kennen, bedrijven, kortom de arbeidsmarkt. Zo kan je beter inschatten wat je zoekt in een job.

2. Denk na

Denk na voor je begint! Stel jezelf eerst enkele vragen: wat wil je doen? In welke sector? Waar wil ik werken? Op 1 vaste plaats of wil ik vaak onderweg zijn? In welk functiedomein wil ik werken? In Sales, productie of liever in onderzoek? Wil ik me vooral bezighouden met techniek of is administratie iets voor mij? Denk ook na over de grootte van een bedrijf: ga ik voor een multinational of voor een kmo? En onder welke contractvorm wil je werken? Een vaste baan bij dezelfde werkgever of een job als consultant waarbij je werkt op verschillende projecten?

3. Besteed aandacht aan je CV!

Je CV moet jouw toekomstige werkgever overtuigen, maak er dus werk van. Kopieer zeker geen CV van het internet en stel voor elke vacature een aangepaste CV op. Afgestudeerde ingenieurs gaven ook de tip mee om je CV te laten nalezen door je collega’s. Onze jobcoaches bij Select Projects geven geregeld workshops en kijken jouw CV ook graag na. Je kan hem bezorgen aan onze recruiters via info@select-projects.be

Lees ook: "Ontmoet het jong talent van Select Projects"


4. Bereid je goed voor!

Je kan je op verschillende manieren voorbereiden op je jobzoektocht. In de enquête kwam de tip naar boven om andere ingenieurs te contacteren, die al in het werkveld staan. Heb je die contacten niet? Dan kan je bijvoorbeeld bij ie-net een database raadplegen. Ga ook eens kijken op de website van het bedrijf waar je solliciteert.

Solliciteer je via een rekruteringspartner zoals Select Projects, dan kan de recruiter jou vast veel meer vertellen over jouw toekomstige werkplek. Zo werkt Select Projects bijvoorbeeld samen met betrouwbare bedrijven en houden we steeds vinger aan de pols bij onze projectmedewerkers. We weten wat er leeft op projecten en hoe jij daar perfect zou in passen.

5. Blijf jezelf!

Een opvallende tip van collega-ingenieurs: wees jezelf. Tijdens een sollicitatiegesprek denk je misschien dat jouw toekomstige werkgever bepaalde zaken wil horen. Maar wees eerlijk. Geef geen antwoorden waarvan je denkt dat het bedrijf ze graag wil horen.

6. Wees realistisch

Als startende ingenieur moet je nog dingen leren, je moet dus geen leidinggevende functie verwachten vanaf dag 1. Informeer je daarnaast over loonsverwachtingen. Verwacht ook niet meteen een job te scoren in juni. Lukt het jou niet meteen een job te vinden die bij je past? Panikeer niet! Heb je hulp nodig? Vraag advies aan organisaties als ie-net of spring binnen bij onze jobcoaches.

7. Kijk naar wat je graag doet, minder naar verloning

Bijna 30% van de afgestudeerden geven als tip mee om te kiezen voor een job die je graag doet. Volg je passie. Werk je graag met techniek, vraag hier dan naar tijdens je sollicitatiegesprek. Laat je niet afleiden door een salaris, want in de eerste plaats moet je je job graag doen. Je zal er immers elke dag mee bezig zijn. Ervaring opdoen, opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen zijn belangrijker dan salaris.

Lees ook: "Loonsverwachtingen bij ingenieurs: bedrijfscultuur belangrijker dan hoog loon"

8. Heb geduld

Ga niet onmiddellijk in op een aanbod. Heb geduld en denk goed na over je toekomstige job. Laat je niet opjutten door medestudenten die bijvoorbeeld al wel een contract hebben ondertekend. Zo vermijd je een mismatch met je toekomstige werkgever. Wil je helemaal zeker zijn van een goede match? Dan kunnen onze jobcoaches je daarbij helpen. Zij weten immers perfect hoe het eraan toegaat op projecten van bedrijven en kunnen dankzij hun jarenlange ervaring de match maken met jouw skills en persoonlijkheid.

9. Solliciteer spontaan

Uit de enquête van ie-net blijkt dat spontaan solliciteren een van de belangrijkste rekruteringskanalen is. En de afgestudeerde ingenieurs geven dit ook aan als tip. Op die manier kan je je netwerk vergroten en leer je de markt kennen. Denk er wel aan om je spontane sollicitatie af te stemmen op het bedrijf in kwestie.

Ook hier kan Select Projects iets voor jou betekenen. Heb je het juiste profiel en droom je ervan bij een bedrijf te werken? Dan kunnen wij jou op de juiste manier voorstellen, zodat je zekerder bent van je droomjob.

10. Denk na als je kiest voor een functie lager dan je diploma

Een laatste tip van de ingenieurs is om je loopbaan uit te stippelen op korte en middellange termijn. Het is niet fout om te solliciteren voor een functie lager dan je diploma, maar denk er goed over na. Je kan het bijvoorbeeld als springplank gebruiken. Licht je werkgever hierover in zodat hij weet wat je verwachtingen zijn en je niet eindigt met een job die niet overeenstemt met je verwachtingen. 

Bekijk hier de video van Rosalie, die als starter aan de slag ging bij Select Projects:
Ander nieuws