Webinar: Oplossingen War for Talent in de chemie en Life Sciences. Onze expert geeft raad

Gepubliceerd op: 19 september 2019

“De pool van beschikbaar talent is klein en de competitie tussen organisaties om jobs in te vullen groot,” zei Charlot Van Ussel, director bij Select Projects, deze week tijdens een exclusieve webinar voor leden van sectorfederatie Life Sciences en chemie, Essenscia.


Ze deelde er haar advies over het zoeken, vinden en binden van technisch talent in het kader van een driedelig programma waarin onze experts dieper ingaan op mogelijke inzichten om de veelbesproken ‘war for talent’ aan te vliegen.

Recordaantal openstaande vacatures

De verhoogde vraag naar gespecialiseerd personeel in de Life Sciences en chemie in Vlaanderen werd de voorbije jaren alleen maar opvallender. Recente cijfers van Essenscia leren dat deze sectoren in Vlaanderen goed waren voor 62.154 jobs in 2018. Dat zijn er 2.788 meer dan zes jaar geleden - een record.

Bijna een derde van de sectorbedrijven kampt met vacatures die langer dan een jaar openstaan. Dat gaat gepaard met een gedeelde nood doorheen de sector aan hetzelfde type medewerkers. Daarom, merkt Charlot op, is het “onwaarschijnlijk dat die posities op de ‘klassieke’ manier ingevuld zullen worden.”

In dit kader gaf onze experte de aanwezige sectorbedrijven een reeks praktische tips mee om zich in de toekomst beter te schikken naar de schaarse kandidaten en diens - steeds meer geïndividualiseerde - noden en verwachtingen.

Nieuwe arbeidsmarkt vraagt om nieuwe aanwervingsstrategieën

Bovendien evolueren de recruteringsactiviteiten in sneltempo van een reactieve naar een proactieve aanpak. “Vandaag solliciteren kandidaten minder en minder op vacatures,” zei Charlot. “Zo zien wij op enkele jaren tijd een enorme verschuiving van het succes van de toen nog betaalbare generalistische databases en jobboards naar het actief ‘sourcen’ via LinkedIn, onze eigen actieve database of zeer specifieke niche boards.”

“Vroeger werkten we reactief, over verschillende profielen heen en lag de focus op het diepte interview. Maar vandaag moet een succesvolle recruiter ook analytische competenties hebben om een naald in een hooiberg te vinden.”

Individuele benadering

Daarnaast wees Charlot op een duidelijke evolutie naar individualisering. “Om medewerkers te overtuigen en ze nadien blijvend aan ons te binden, kunnen we niet meer enkel financiële winstgevendheid als grootste driver hebben. Winst valt niet meer enkel in cijfers uit te drukken. De verbondenheid, het werkplezier, de trots, de samenhorigheid, … worden steeds belangrijker.”

Zo worden bijvoorbeeld cocreatie trajecten en initiatieven met oog op talentontwikkeling steeds belangrijker voor werknemers. Volgens Charlot gaat een “employee centered approach namelijk veel verder dan een snoeplade met secundaire arbeidsvoorwaarden”.

Retentie niet uit het oog verliezen

Naast een gepersonaliseerde benadering van de kandidaat zijn er nog twee essentiële strategieën om de aanwervingstrajecten van Life Science en chemiebedrijven te verbeteren. Die vormen ook meteen de onderwerpen van de twee volgende sessies die Select in samenwerking met Essenscia organiseert onder de noemer ‘Battle for Talent’.

De eerste boodschap die onze experte tijdens de webinar aansneed was het groeiende belang van internationaal sourcen. “In eerste instantie binnen Europa,” zei Charlot, “maar bij uitbreiding ook daarbuiten want de vergrijzing geldt voor de hele regio. We merken dat veel van onze klanten nog afwachtend zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat we daar niet meer rond zullen kunnen.”

De tweede is een focus op nuttige tools die bedrijven kunnen aanwenden om de slaagkans van aanwervingen en retentie van kandidaten te verhogen. “Wij zijn ervan overtuigd dat retentie begint bij aanwerving,” zei Charlot. “Om de slaagkans van bij de selectie te verbeteren gebruiken we een nieuwe digitale assessment tool die kandidaten afzet tegenover een bepaalde fase waarin een bedrijf of afdeling zich bevindt - in tegenstelling tot tools die dit alleen doen tegenover de andere mogelijke kandidaten.”

Wilt u meer te weten komen over deze middelen die uw bedrijf kan aanwenden om de slaagkans van aanwervingen te verhogen? Kom dan op donderdag 26 september naar de Bosuil voor een exclusieve lunchsessie gegeven door auteur en dr. Marcus van der Erve, die hiervoor een nieuwe tool ontwikkelde. De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf u in via de link selecthr.be/battlefortalent

Ander nieuws