How to become an engineer of tomorrow? Wij deelden onze tips

Gepubliceerd op: 6 maart 2020

Afgelopen woensdag werden we uitgenodigd op de jobbeurs van Ingenium en Davinga om wat sollicitatietips te delen. Bedankt aan iedereen die aanwezig was. Voor zij die er niet bij konden zijn, sommen we nog even de belangrijkste stappen op:

1. Think today, start tomorrow


Denk goed na over wat je zoekt. Wat moet de jobinhoud zijn? Wat voor soort bedrijf spreekt jou aan? Wil je voor een groot bedrijf werken of liever meer verantwoordelijkheid opnemen in een kleine KMO? Zolang je geen antwoord hebt op deze vragen, is de zoektocht naar een eerste job veel moeilijker.


2. Weet wat je waard bent


Als ingenieurs ken je de term "war for talent" al langer. Je bent gegeerd goed op de arbeidsmarkt. Vergeet echter niet dat er belangrijkere zaken zijn dan enkel een mooie firmawagen en een hoog loon. Kan je bijvoorbeeld nog opleidingen volgen bij je werkgever? Biedt hij genoeg ondersteuning aan starters zoals jij? Vergeet ook niet dat er ondanks je sterke positie, nog altijd veel concurrentie is. Denk maar aan buitenlandse profielen of zelfs je eigen klasgenoten.


3. Kijk bij de juiste bronnen


Je vindt vacatures terug bij jobsites zoals Indeed, Jobat of VDAB. Vergeet ook zeker niet naar de website van interessante bedrijven te surfen en een LinkedIn-pagina aan te maken. Van zodra je op jobplatformen aangeeft dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging, mag je heel wat mailtjes en telefoontjes verwachten. Wil je dit liever niet? Scherm je profiel dan af.

Een agency zoals Select Projects kan jou op weg helpen in je zoektocht. Je komt slechts één keer langs op kantoor om je verhaal te doen en onze careercoaches gaan voor jou op zoek naar de juiste job.


4. Pimp je CV 


Denk eraan jouw CV te updaten. Zet je meest recente ervaringen bovenaan en vergeet zeker niet je stage of bijkomende opleidingen toe te voegen. Hou het compact en overzichtelijk door met opsommingstekens te werken en gebruik geen volledige zinnen. Start je CV met een korte introductie over wie je bent en wat je zoekt. Een CV van één pagina lang is ideaal.


5. Telefonische screening


Heb je gesolliciteerd voor een vacature? Dan volgt er meestal een telefonische screening waarin de recruiter polst naar je achtergrond, talenkennis en motivatie. Wees eerlijk en stel zelf ook vragen. Zo kan je alvast vragen om een afspraak te bevestigen via mail of polsen naar de volgende stappen in jou sollicitatieprocedure.

Gaat je telefoon op een ongepast moment? Neem dan niet op. De recruiter zal een boodschap achterlaten en vertellen wanneer je kan terugbellen. 


6. Sollicitatiegesprek


Bereid je goed voor op dit gesprek. Bezoek de website van het bedrijf, denk na over waarom jij de geschikte kandidaat bent, wat zijn je sterke eigenschappen en je ontwikkelingspunten oefen met vrienden of familie en neem je CV mee. Zit je vast in de file of heeft je trein vertraging? Laat dan zeker iets weten. Tijdens het gesprek mag je zeker vragen stellen. Neem een open houding aan en maak oogcontact. 


7. Next steps


Ben je weerhouden? Dan volgen er mogelijks nog wat testen. Slaag je hiervoor dan zal je een loonsvoorstel krijgen. Vraag hiervoor bedenktijd en kijk niet alleen naar het loon. Ben je niet weerhouden? Vraag feedback en kom te weten wat de reden is. Zo kan je je bij volgende sollicitaties beter voorbereiden.


Heb je nog meer tips nodig? Of zit je nog met vragen over jouw zoektocht?
Neem vrijblijvend contact op met Bénédicte Joret via Benedicte.Joret@select-projects.be of 03 203 50 88

 

Ander nieuws