Nieuwe inzichten verwerven tijdens ECA Lean GMP Systems-conferentie in Kopenhagen

Gepubliceerd op: 9 juli 2019

Bij Select Projects nemen we elke kans die er is om de expertise van onze medewerkers aan te scherpen. Een internationale conferentie in Kopenhagen over Lean Management en GMP was de ideale gelegenheid voor Projectleider Bram Damen om zijn kennis over GMP bij te schaven en nieuwe inzichten te verwerven. Hoe hij de conferentie heeft beleefd en welke nieuwigheden hij meeneemt naar de werkvloer, lees je hieronder.

Waarom heb je deelgenomen aan dit congres?

Bij Select Projects krijgen we de ruimte en vrijheid om naast het voorziene opleidingspakket via de Select Projects Academy ook eigen trainingen voor te stellen. Ik hoorde bij de klant waar ik momenteel werk al vaker iets over de ECA academy en ik ben zelf eens gaan kijken op de site. Omdat ik wel openstond voor een opfrissing over GMP gebruiken en zelf werkzaam ben binnen lean werken, sprak deze conferentie mij wel aan. In samenspraak met onze eigen academy, heb ik deze conferentie kunnen inplannen in mijn opleidingstraject.

Op welke manier gebruik je lean en GMP vandaag?

De klant waar ik nu voor werk investeert sterk om de kost van kwaliteit te optimaliseren. Binnen zo’n project is lean werken cruciaal: Hoe krijgen we de stalen zo snel mogelijk terug uit de labo’s? Hoe maken we het proces zo efficiënt mogelijk met behoud van kwaliteit? Met zulke vragen houd ik me bezig. Daarnaast voelt de klant de nood om zijn kwaliteitsmanagementsysteem sterker te ontwikkelen conform de farma-industrie. GMP richtlijnen zijn niet nieuw voor mij, maar de combinatie met Lean Management, daar wilde ik wel meer over weten.

 


Hoe heb je de conferentie ervaren?

Heel leuk en interessant. Er namen zo’n 40 consultants uit heel Europa deel die voornamelijk actief zijn in de farmaceutische sector. Ik merkte dat we met dezelfde uitdagingen kampten, dat maakte het gemakkelijk en boeiend om van gedachten te wisselen: hoe pakken wij bepaalde zaken aan en hoe gaan zij er mee om?

Verder was de conferentie ook heel interactief. Het was geen aaneenschakeling van presentaties, maar er was een leuke afwisseling tussen workshops, algemene lectures en de voorstelling van case studies. Je werd hierdoor als deelnemer ook aangemoedigd om je mond open te trekken en mee te werken.

’s Avonds was er een social event: een boottocht gevolgd door een diner aan het water. De mensen die de workshops en talks gaven, zaten dan tussen de deelnemers wat de discussie ook snel op gang bracht.

Wat heb je zoal bijgeleerd?

De conferentie heeft me in de eerste plaats geholpen om inzicht te geven in het lean toepassen van de GMP regels en het was voor mij persoonlijk ook een goede opfrissing over GMP. De insteek van de sprekers, die vaak actief zijn als consultants binnen de pharma, heeft me ook de uitdagingen binnen onze sector doen inzien.

Welke uitdagingen zijn er zoal?

In de pharmawereld is er een grote behoudsgezindheid wat betreft strategie omtrent kwaliteitsmanagementsystemen. Dat is begrijpelijk omdat de veiligheid van de patiënt te allen tijde bewaakt moet blijven. Het vergt moed om dingen die goed werken en dus veilig zijn, in vraag te stellen.

Het creatief, innoverend, pro-actief en scientific-based omgaan met kwaliteit blijft op die manier vaak achterwege. Binnen andere sectoren zoals electronics en car industry, waar men vanuit een ander oogpunt naar het kwaliteitsmanagementsysteem kijkt, gebeurt dit wel. Hier ligt zeker ook een kans voor ons als project team om meer mee out of the box te durven denken, zonder daarbij de nodige GMP verplichtingen teniet te doen.


Zijn er nog andere zaken die je hebt bijgeleerd?

Naast het lean werken met GMP richtlijnen, heb ik ook de lean methodieken zoals ik die vandaag toepas, verder leren gebruiken. De insteek van lean werd uitgelegd door een expert die een achtergrond heeft in de psychologie en minder in de wetenschap. Dat gaf het geheel een aangename twist. Hierdoor lag er steeds een sterke nadruk op de betrokkenheid en het (ontwikkelen van) engagement binnen het team als vereisten voor het succesvol verwezenlijken van de taken.

Naast die combinatie, zijn er nog andere trends die je hebt opgepikt?

We hebben het ook vaak over PAT – RFT gehad en verwante concepten als online en in-line monitoring. De bedoeling is dat het labo op termijn niet langer afzonderlijk staat om te testen of iets goed is, maar het productieproces zelf de vereiste kwaliteit van zijn output garandeert. We verliezen met zo’n in-line systeem geen tijd meer met het wachten op stalen uit het labo. Tijdens de conferentie hoorde ik dat er bij velen hierin geïnvesteerd wordt. Hoewel deze aanpak in de farma industie nog in volle ontwikkeling is, is het een trein die we als consultants niet willen missen.

 


Zijn er nog zaken die je meeneemt naar de werkvloer?

Naast een aantal nieuwe inzichten, neem ik vooral ook mee dat wij als Life science consultants binnen de kwaliteitsomgeving echt een meerwaarde kunnen leveren bij bedrijven en dan vooral binnen heel het verhaal rond lean en GMP. Het was leuk om van een aantal experts in dat vakgebied te horen dat we in de juiste richting aan het denken zijn en moeten proberen om samen met de klant verdere stappen te zetten.

Natuurlijk is dat als consultant niet altijd eenvoudig. Niet alle bedrijven staan onmiddellijk open voor drastische veranderingen, op aanraden van iemand die buiten hun organisatie staat. Ik geloof echter dat we met onze troeven zoals een sterke, steeds groeiende kennis én onze zin voor een duurzame en constructieve vertrouwensrelatie met de klant, over de juiste tools beschikken om dit waar te kunnen maken.

Ander nieuws