Rollenmodel helpt jonge ingenieurs met hun eerste jobkeuze

Gepubliceerd op: 14 juli 2021

PREFER, zo heet het rollenmodel dat ontwikkelt werd door onderzoekers van de KU Leuven in samenwerking met ingenieursvereniging ie-net. Met dat model kunnen pas afgestudeerde ingenieurs zich makkelijker oriënteren naar een baan wanneer ze de arbeidsmarkt opgaan.

“Uit onderzoek blijkt dat ingenieurs die van de schoolbanken komen, technisch heel goed zijn opgeleid, maar nog kunnen verbeteren inzake professionele vaardigheden,” vertelt Maarten Pinxten. “We merken ook dat onze afstuderende ingenieurs niet weten welk type van ingenieur ze willen zijn. Heel wat studenten hebben weinig voeling met wat er allemaal mogelijk is op de arbeidsmarkt.”

Kloof met de arbeidsmarkt verkleinen


Daar wil het rollenmodel en de bijhorende tool PREFER iets aan doen. Dé ingenieur bestaat immers niet, binnen eenzelfde domein zijn verschillende mogelijkheden. Die bewustwording is er nog niet bij de meeste afgestudeerde ingenieurs. PREFER creëerde drie rollen met elk hun eigen competenties: Operational Excellence, Customer Intimacy en Product Leadership.

Aan de hand van twee online tests kunnen ingenieurs achterhalen bij welke rol hun profiel past. Natuurlijk is het niet zwart-wit en kan een profiel ook aansluiten bij meerdere rollen.

Met PREFER willen de onderzoekers de kloof tussen het beeld van de arbeidsmarkt bij studenten en de realiteit verkleinen. Sofie Craps: “We willen voorkomen dat studenten na een jaar bij een bedrijf vaststellen dat ze misschien wel goed zitten qua domeinspecialisatie, maar dat ze niet de professionele vaardigheden kunnen gebruiken waarin ze goed zijn of die ze net graag willen inzetten.”

Meer dan de helft wisselt na 1 jaar van job


Het aantal industrieel ingenieurs dat na 1 jaar zijn job alweer verlaat ligt immers hoog: 53% tussen de 26-30 jarigen ingenieurs is minstens eenmaal veranderd van werkgever. Ook ingenieursvereniging ie-net, die meewerkte aan de realisatie van PREFER, gelooft in de meerwaarde van de tool.

Uit de startbaanenquête van ie-net bleek dat de belangrijkste reden om van job te veranderen de jobinhoud is, meer specifiek hoe deze niet aansluit bij de verwachtingen van de ingenieur. “Het komt er dus op aan om jonge, afstuderende ingenieurs een beter inzicht te geven op wat ze zelf willen en kunnen, wat een bepaalde job juist inhoudt en welke functies het best aansluiten bij hun eigen verwachtingen en vaardigheden,” vertelt Nancy Vercammen, algemeen directeur van ie-net.

Professioneel profiel verder ontwikkelen


Ook voor ingenieurs die al lange tijd aan het werk zijn, kan de tool een meerwaarde zijn. “Wie als ingenieur op een bepaald moment op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, kan die oefening ook perfect doen. Het gaat niet over een competentiemeting, maar het geeft wel een richting over de rol waarin men zich het best zou voelen.”

Het resultaat van de PREFER test geeft daarnaast ook een mooi beeld van welke competenties je nog kan verbeteren. Het ideale startpunt om een ontwikkelingsplan uit te stippelen en zo je professioneel profiel te verrijken. Bij Select Projects is persoonlijke ontwikkeling een van onze grootste focuspunten. Daarom zijn we ook heel blij met deze tool. Het kan afgestudeerde ingenieurs al meteen van bij de start van hun carrière helpen een plan uit te tekenen voor de toekomst.

De PREFER tool kan je terugvinden op het jobportaal van ie-net, waar je ook vacatures terugvindt van verschillende bedrijven waaronder Select Projects. Bekijk al onze openstaande vacature hier.

Ander nieuws