Hoe bezoek ik een online jobbeurs?

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Het coronavirus stak dan wel een stokje voor verschillende evenementen, tal van jobbeurzen kunnen dit jaar gewoon doorgaan, dankzij online platformen. Ook op zo'n virtuele jobbeurs kom je in contact met verschillende werkgevers tegelijkertijd. Maar hoe haal je nu het meeste uit zo'n virtuele jobbeurs? Onze recruiters delen hun tips!

Voor de beurs: preparation is key


Wat voor werkgever zoek je? Een klein bedrijf of een grote international? Ga na welke bedrijven aanwezig zullen zijn en bezoek hun website om een beeld te krijgen van hun openstaande vacatures. Maak een lijstje op met de standen die je zeker wilt bezoeken. Krijg je nog voor de jobbeurs van start gaat toegang tot de virtuele standen? Neem dan je tijd om goed rond te kijken.

Werk je CV bij zodat hij up to date is en zorg dat je die in een pdf-formaat op je computer hebt klaarstaan. Heb je een motivatiebrief? Zet ook die alvast ergens klaar. Meestal zal je bij je inschrijving op de jobbeurs, je CV al kunnen uploaden. Doe dit, zodat bedrijven meteen alle informatie over jou beschikbaar hebben.  

Naast je CV zal je jezelf moeten presenteren in een chatbox of in een videocall. Bekijk op voorhand of je een videocall kan verwachten. Indien dit het geval is, zorg er dan zeker voor dat je laptop is opgeladen en dat je microfoon en camera werkt. Oefen alvast het antwoord op de vraag “wie ben jij?". En denk na over je outfit. Die moet geschikt zijn, net zoals bij een sollicitatiegesprek. 

Tijdens de beurs: laat van je horen

Op een fysieke beurs is de drempel om op een recruiter of werkgever af te stappen soms groot. Bij een online beurs kan je makkelijker contact leggen door in een chatbox jezelf bekend te maken. Leg zeker ook persoonlijk contact. Stel bijvoorbeeld zelf voor om een videocall op te zetten of wissel telefoonnummers uit. Zo heb je meteen een contactpersoon binnen het bedrijf, bij wie je terecht kan na de jobbeurs.

Sta open voor het onbekende. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf dat je nog niet kende, jou wel aanspreekt. Ga met een open blik naar de jobbeurs en leg ook contacten met kleine ondernemingen. Worden er workshops georganiseerd? Ook hier kan je een kijkje nemen. Wie weet leer je nog iets bij over solliciteren of het aanmaken van een Linkedin pagina.

Na de beurs: stuur een bedankingsmailtje


Heb je een interessante vacature gezien op de jobbeurs? Solliciteer dan online. Het is namelijk niet zo omdat je jouw CV hebt opgegeven bij de start van de beurs, dat je je daarmee kandidaat hebt gesteld.

Recruiters hebben op één jobbeurs soms honderden kandidaten gezien. Zorg dat jij er tussenuit springt door de dag nadien een bedankmailtje te sturen naar hen. Vertel er meteen bij wat voor job je zoekt en waarom hun bedrijf jou net zo aanspreekt.

Heb je nog nood aan extra tips om die eerste of volgende job te vinden? Spot onze(virtuele) stand op de volgende jobbeurzen en onze careercoaches helpen je graag op weg.

Bekijk onze vacatures

Select Projects vind je terug op de volgende beurzen: 

  • Engineers of Tommorrow, 3 maart
  • Online jobbeurs Thomas More / De Nayer, 9 maart

Ander nieuws