Essenscia jaarevent: het belang van opleidingscentra

Gepubliceerd op: 15 november 2019

Het jaarevent van koepelorganisatie essenscia stond dit jaar in het teken van het aantrekken van jong talent in de chemie en life sciences sector. In tijden van talentschaarste, is de oplossing deels terug te vinden in de realisatie van een opleidingscentrum geleid door Select Projects.


“Als we vandaag zo succesvol zijn in onze sector dan is dat te danken aan onze medewerkers, ons kostbaar goed. Daarom wordt het juiste talent aantrekken de komende jaren essentieel.” Met deze woorden sprak, Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, vertegenwoordigers uit de chemie en life sciences toe.

Volgens hem kampt de sector met drie uitdagingen: een sterke groei, de toenemende vergrijzing en levenslang leren als gevolg van digitalisering. Essenscia wil deze problemen aanpakken door meer jongeren te stimuleren om voor de chemie en life sciences te kiezen.

De oplossingen die experts, waaronder wetenschapscommunicator Hetty Helsmoortel en Yves Van Durme van Deloitte, aanreikten waren voornamelijk op het gebied van betere en aangepaste communicatie. Een andere piste die zich aanbood om jongeren warm te maken voor de sector was die van opleidingscentra.

“Er is een enorme groep mensen die vandaag niet werkt, daarvoor hebben we die opleidingscentra echt nodig,” zei Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) tijdens het evenement. “Maar ze zijn bovendien ook zeker nodig voor mensen die een carrièreswitch willen doen.”

Het startschot voor ViTalent, het allereerste opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie, werd al in mei gegeven toen Select Projects na een strenge selectieprocedure gekozen werd om het project te realiseren. Studenten en werkzoekenden zullen er in de loop van 2021 kennis kunnen maken met de sector. Dat zullen ze kunnen doen in een gesimuleerde werkomgeving waarin ze de juiste vaardigheden zullen aanleren voor een job in de life sciences. Daarnaast zullen ook bestaande medewerkers er zich kunnen bijscholen.

“De kans om mee te werken aan een project als ViTalent, grijpen we met beide handen,” zegt Charlot Van Ussel, director Select Projects. “Zowel de uitwerking van de learning & development aanpak, inclusief het opmaken van het trainingsmateriaal, als de bouw en inrichting van het centrum ligt nu volledig bij Select Projects. De Raad van Bestuur van ViTalent heeft ons dit project toevertrouwd en we zullen alles op alles zetten om met heel veel trots de deuren te kunnen openen in 2021 in Niel.”

Ander nieuws