Jarne ondersteunt lancering eerste Europees CAR-T celtherapie productiecentrum

Gepubliceerd op: 19 december 2023

Janssen Pharmaceutica kondigde een tijdje geleden aan dat ze België kozen voor de bouw van een eerste Europees productiecentrum voor CAR-T celtherapie. Een grote eer voor de farma-industrie in ons land en Select Projects is dan ook heel trots om hieraan te mogen bijdragen. Jarne Vanaudenaerde, één van onze projectingenieurs, ondersteunt momenteel de opstart van dit productiecentrum.

In 2021 kondigde Janssen Pharmaceutica de bouw van een nieuw productiecentrum voor CAR-T celtherapie aan. Meer specifiek zou deze site worden gebouwd in het Tech Lane Ghent Science Park, in samenwerking met Legend Biotech Inc. Van zodra het gebouw er stond, werd de hulp ingeroepen van onder andere onze project engineer Jarne Vanaudenaerde, om de opstart van de productie voor te bereiden. Hij startte in de zomer van 2023 op dit nieuwe project.

Wat gebeurt er precies op de CAR-T productiesite in Gent?

Op deze site in Gent wordt binnenkort een geneesmiddel ontwikkeld voor de behandeling van multiple myeloom. Deze celtherapie gebruikt genetisch gemodificeerde T-cellen uit het bloed van de patiënt, waardoor het eindproduct een gepersonaliseerd medicijn is dat specifiek is ontworpen voor het herkennen en bestrijden van kankercellen. In tegenstelling tot traditionele medicijnen begint dit proces met het bloed van elke individuele patiënt.

Waarom spreekt dit project je aan?

Zelf heb ik mijn thesis geschreven over personalised cancer vaccines en de idee van CAR-T celtherapie sluit daarbij aan. Celtherapie staat wereldwijd eerder nog in de kinderschoenen, zeker als het over commerciële productie gaat. Er werd al veel onderzoek naar gedaan maar pas nu komt de praktische uitvoering ervan meer op gang. Dat hier nu een productiesite komt, is best wel groot nieuws voor de farma-wereld in België.

Wat is jouw rol in dit project?

Ik werk zelf binnen het Project Delivery Team van Janssen Pharmaceutica. Dit team staat – zoals de naam het zegt – in voor de finale oplevering van het project. Zelf werk ik vooral samen met twee interne project managers die verantwoordelijk zijn voor equipment en facilities en utilities. Mijn rol bestaat er hoofdzakelijk in om ervoor te zorgen dat alle equipment op tijd geleverd wordt, dat alle testen kunnen uitgevoerd worden en dat alles gekwalificeerd wordt volgens de huidige normen. Kortom zorgen we ervoor dat het equipment binnen het juiste tijdsbestek klaar is om aan de uiteindelijke interne klant – operations - overgedragen te worden.

Je startte dus met een leeg gebouw?

Min of meer. Zelf heb ik de ruwbouw niet gezien. Toen ik opstartte, waren de meeste ruimtes al in een gevorderde fase. Vorige week werden bijvoorbeeld nog de deuren in het warehouse geplaatst terwijl deep clean van de nieuwe cleanrooms gepland staat voor volgende week. Constructie werkzaamheden lopen dus parallel met andere milestones. Onze expertise wordt pas in een latere fase ingeroepen, wanneer het equipment moet worden geplaatst.

Kan je een voorbeeld geven?

Recent heb ik me gefocust op het cable management in de cleanrooms. Alle toestellen die in de cleanrooms staan moeten voorzien worden van stroom en veel daarvan steken gewoon in het stopcontact zoals je thuis je broodrooster in het stopcontact zou steken. Je zit dus met heel wat kabels die in de weg kunnen liggen. In je eigen keuken is dat niet meteen risicovol, maar in een cleanroom omgeving waar aseptische geneesmiddelen geproduceerd worden, kan dat grote risico’s met zich meebrengen. De tafels in de cleanrooms worden bovendien meermaals per dag gereinigd, dus ook dan mogen die kabels niet in de weg liggen. We hebben daarom een oplossing bedacht in de vorm van een soort extra kabelgoot: hierdoor werd de lengte aan vrijliggende (en dus te reinigen) kabels enorm teruggeschroefd. Ook hiervoor moet opnieuw aan cGMP normen voldaan worden en moest het materiaal en design daarop worden afgestemd.

Waarin verschilt dit project ten opzichte van jouw vorige projecten bij Select Projects?

Hier heb ik meer een coördinerende rol. Het is belangrijk om het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat alles zeker op tijd geleverd wordt en leveranciers afspraken nakomen. Op mijn vorige project bij Pfizer deed ik een gelijkaardige functie: bij de opstart van een nieuwe vullijn of een aanpassing van een bestaande lijn werd mijn hulp ingeroepen. Daar viel nog een groot stuk kwalificatie en alle bijhorende documentatie onder mijn verantwoordelijkheid. Dit project vraagt meer project management skills.

Hoelang loopt jouw project ?

Ik ben opgestart in juli 2023 en volgens de initiële planning zou het project eindigen in december. Maar zoals wel vaker bij projecten moeten er nog enkele punch list items worden aangepakt en vraagt het opvolgen van de start-up ook nog wat aandacht. Ik blijf dus nog een paar maanden langer dan voorzien. Wanneer onze taak erop zit, dragen we alles wat productie betreft over aan Legend Biotech, de partner in de samenwerking met Janssen Pharmaceutica voor het CAR-T project. Het komende jaar staan nog heel wat activiteiten op de planning gaande van engineering runs en trainingen tot proces validatie en uiteindelijk klinische testen. Als alles vlot blijft verlopen, vermoed ik dat de eigenlijke productie in 2025 zal kunnen starten.

Ben jij ook toe aan een nieuwe stap in jouw carrière? Ontdek alle openstaande projecten bij Select Projects op onze website.

Ander nieuws