Afgestudeerd wat nu?

Gepubliceerd op: 21 juni 2021

Proficiat! Je hebt eindelijk dat kostbaar papiertje in handen! Na het feestgedruis komt nu het ‘echte werk’. Maar wat houdt dat allemaal in? We zetten het voor jou op een rijtje. Welke stappen moet je nu ondernemen?

1. Schrijf je in bij VDAB

De eerste stap die je zet is richting VDAB. Woon je in Brussel, dan is dat Actiris, in Wallonië Le Forem. Je schrijft je hier in als werkzoekende. Waarom? Wanneer je binnen het jaar geen werk hebt gevonden, heb je recht op een inschakelingsuitkering. Die periode noemt men de beroepsinschakelingstijd en gaat in op 1 augustus als je eind juni bent afgestudeerd.

Schrijf je je niet op tijd in, dan zal je beroepsinschakelingstijd later beginnen en zal je dus ook langer moeten wachten op een uitkering als je niet meteen werk vindt. Van zodra je je inschrijft bij VDAB, krijg je een aantal opdrachten: een CV opstellen en toevoegen aan je profiel, vacatures zoeken, sollicitatietips bekijken, enzovoort. VDAB zal jou ook af en toe contacteren om te polsen hoe je zoektocht naar werk verloopt.

2. Sluit je aan bij een ziekenfonds

Bij een ziekenfonds of mutualiteit kan je terecht voor ziektekosten. Zo betalen zij onder andere een deel van jouw doktersbezoek terug. Elke mutualiteit heeft zijn eigen pakket aan voordelen. Terwijl de ene mutualiteit kosten voor je bril terugbetaald, zal de andere meer terugbetalen voor sportactiviteiten of een raadpleging van een psycholoog. Voor je een mutualiteit kiest, kijk je dus best even na wat ze jou te bieden hebben.

Waarom moet ik mij aansluiten? Als student was je aangesloten via je ouders. Wanneer je afstudeert, ben je verplicht je eigen aansluiting te hebben. Ben je na het afstuderen nog op zoek naar werk en loopt je beroepsinschakelingstijd nog? Dan blijf je ten laste van je ouders en moet je je niet inschrijven.

3. Vind een eerste job

Alle administratie op orde? Dan kan je beginnen solliciteren. Er zijn verschillende manieren om aan een eerste job te geraken. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met je stageplaats. Of je online zichtbaar maken door een LinkedIn-profiel aan te maken of up to date te brengen en hopen dat recruiters jou hier vinden.

Of je kan zelf een kijkje nemen op jobsites zoals Indeed of VDAB en solliciteren op vacatures. Wil je in het begin van jouw carrière nog veel ervaring opdoen maar toch al een vast contract in de hand hebben? Dan kan je kiezen voor projectwerk bij Select Projects.

Wat is projectwerk?

Wil je ervaring opdoen bij verschillende bedrijven en tegelijkertijd jouw talenten verder ontwikkelen? Dan is projectwerk iets voor jou! Je start als vaste werknemer bij Select Projets, maar voert opdrachten uit bij onze klanten. Zo kom je niet alleen in contact met grote namen in de pharma & chemie, maar ook met andere collega's van Select Projects die dezelfde passie voor hun vak hebben als jou. Wij, Select Projects, zorgen ervoor dat je niets tekort komt: van werkkledij tot opleidingen, van feestjes tot een peter of meter.

Wil je graag aan de slag als projectmedewerker? Neem een kijkje tussen onze openstaande opdrachten.

4. Wat met vakantiedagen?

Heb je een eerste job te pakken? Proficiat. Houd er rekening mee dat er een andere vakantieregeling telt voor starters. Vakantiedagen worden in België berekend op basis van het aantal gewerkte dagen van het jaar voordien. Wanneer je pas start met werken, heb je nog geen vakantiedagen opgebouwd. Maar de overheid heeft daar een oplossing voor: jeugdvakantie.

Ben je jonger dan 25 en heb je minstens 1 maand gewerkt tijdens het jaar waarin je afstudeerde? Dan kan je jeugdvakantie aanvragen. Dit doe je via de RVA. De juiste documenten vind je terug op hun website, maar ga zeker ook te raden bij je eigen personeelsdienst op het werk. 

Meer informatie over jeugdvakantie, vind je hier.

Op zoek naar een eerste job? Bij Select Projects verwelkomen we iedere zomer enkele young graduates die we klaarstomen voor een job in de Life Sciences. Klik hier om meer te weten over ons Young Graduate Programma.

Ander nieuws