Waarom ben jij ingenieur?

Gepubliceerd op: 20 november 2019

Deze week vieren we onze grootste groep medewerkers: de ingenieurs. De laatste jaren is het beroep geklommen in de knelpuntberoepenlijst en in de toekomst zullen we nog meer ingenieurs nodig hebben om onze industrie draaiende te houden. Tijdens de week van de ingenieur, vroegen we aan onze medewerkers waarom zij voor hun beroep kozen.

We steken er in België met kop en schouders bovenuit, maar om in de toekomst te blijven groeien binnen chemie en Life Sciences, hebben we talent nodig. Vandaag telt de chemie en Life Sciences 1.500 openstaande vacatures en dat aantal blijft stijgen. Daarnaast verlaten ieder jaar zo’n 1.000 werknemers de sector omwille van de vergrijzing. Inzetten op STEM richtingen is dus de boodschap.

“Select Projects wil hier ook graag zijn steentje aan bijdragen door in te zetten afstudeerbeurzen en studentenverenigingen. We moeten het beroep van ingenieur promoten,” vertelt Charlot Van Ussel, director Select Projects. Wij vroegen daarom aan onze projectmedewerkers waarom zij ervoor kozen om ingenieur te worden.

Simon (23) ziet als E&I Engineer elke dag nieuwe uitdagingen:

“Gebruik maken van je analytisch denkvermogen, zoeken naar een oplossing voor verschillende problemen die je voorgeschoteld worden en het verbeteren of optimaliseren van bepaalde processen, maken van de ingenieursjob een echte uitdaging. Dit maakt dat de job dag na dag vol variatie zit en boeiend blijft.”

Jonas (31) werkt als Automation Engineer binnen de chemie

“Als ingenieur maak je het verschil. Je denkt geen grote impact te hebben, maar bij de minste fout die we maken in de processsoftware, kan de installatie stilvallen. Omgekeerd kan je ook een klein detail, specifiek voor jouw vakdomein aanpassen en uiteindelijk een grote impact hebben op het projectverloop en de uiteindelijke oplossing. Een kleine bijdrage kan dus een wereld van verschil maken. Wanneer dan een aanpassing succesvol verloopt, dat geeft mij voldoening in de job die ik dagelijks doe.”

Ben (30) is een Parenteral Engineer, hij werkt binnen de farmaceutische industrie

“Een ingenieursrichting breidt je logisch denk patroon uit naar de praktijk. Je kan je logische denkpistes beter concreet en uitgebreider maken. Dit is natuurlijk ideaal voor de jobmarkt, waar alles start met een idee wat uitgevoerd moet worden. Aangezien elk idee anders is, blijft de ingenieursrichting uitdagend.”

Bert (38) combineert als CSV Engineer IT en technologie

“Onze klanten werken technologische oplossingen uit om competitief te blijven in een steeds digitalere wereld. Als CSV ingenieur werk je enerzijds mee aan deze IT-oplossingen, anderzijds waak je erover dat de spelregels van de pharma gevolgd worden. Oplossingen uitwerken die compliant zijn, en tegelijk werken met nieuwe technologie maken dat elke dag nieuwe uitdagingen brengt.“

Robbe (22) is als Automation Engineer steeds op de hoogte van de nieuwste technologieën. 

"Mijn theoretisch sterke kant en leergierigheid hebben ervoor gezorgd dat ik gekozen heb voor de opleiding industrieel ingenieur elektromechanica, dit omdat deze studies een enorme waaier aan werkopportuniteiten biedt. In deze waaier heb ik gekozen om dieper in te gaan op het automatisatie gedeelte. Dit was een bewuste keuze omdat deze technologieën blijven evolueren. Recentelijk ben ik gestart als Automation engineer en ontwerp/programmeer ik SCADA beelden."Waarom ben jij ingenieur? Laat het ons weten in de comments.


Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging als ingenieur? Neem een kijkje in onze vacatures.


Bronnen:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/1-500-vacatures-in-chemie-en-farmasector-kies-een-technische-of-wetenschappelijke-studie~a63a1e93/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://essenscia.be/wp-content/uploads/2019/04/17638_PUB_2019_04_25_kerncijfers_2019.pdf

Ander nieuws