Loonsverwachtingen bij ingenieurs: bedrijfscultuur belangrijker dan hoog loon

Gepubliceerd op: 12 maart 2021

Uit de startbaanenquête van ingenieursvereniging ie-net, blijkt dat de helft van de laatstejaars ingenieurs in 2020 hun zoektocht naar een eerste job zijn gestart in maart-april. Niet onlogisch, want in deze periode vinden ook de meeste jobbeurzen plaats. Ingenieurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt en dat betekent dat bedrijven uitpakken met hoge lonen, ook voor starters. “Maar vooral de jongere generatie hecht steeds meer belang aan andere zaken dan het loon”, vertelt Nancy Vercammen van ingenieursvereniging ie-net in Het Laatste Nieuws.

Het tekort aan technisch talent laat zich merken in de lonen van ingenieurs, die elk jaar de hoogte in gaan. “Het diploma van ingenieur geeft je toegang tot een hele waaier aan beroepen. Ingenieurs kunnen vaak uit verschillende werkgevers kiezen, die afhankelijk van de sector, de functie en de locatie met een bepaalde verloning kunnen uitpakken om profielen te overhalen. Een ingenieur die in Brussel werkt, verdient meestal meer dan een ingenieur bij een kmo in het diepe West-Vlaanderen”, zegt Nancy Vercammen.

Maar uit de jaarlijkse enquête van ie-net blijkt loon slechts op de vierde plaats te staan. Onder meer de jonge generatie ingenieurs kijkt verder dan het bruto-loon.

Loon op de vierde plaats

Bij de vraag ‘waarom koos je voor jouw werkgever’ geven 40,8% van de ingenieurs aan de bedrijfscultuur als beslissende factor te zien. Op plaats 2 komen de werkomstandigheden en plaats 3 de opleidingsmogelijkheden. Het salaris is slechts voor een vierde van de studenten de reden geweest om voor hun eerste werkgever te kiezen.

Benieuwd welke inzichten de enquête van ie-net nog meer opleverde? Lees het hier.


Ook tijdens onze jaarlijkse presentatie voor laatstejaars bio-ingenieur aan de UGent geven studenten aan zich bewust te zijn van andere aspecten in een loonpakket: een hospitalisatieverzekering, compensatie voor overuren, flexibel werken.

Wat kan je verwachten?

Cijfers over het te verwachten loon voor pas afgestudeerde ingenieurs zijn zeer uiteenlopend en afhankelijk van regio, functie en bedrijf. Ook hier werd naar gepeild in de enquête van ie-net. Het startloon ligt (volgens de mediaan) op 2800 euro bruto voor industriële ingenieurs, 3020 euro voor burgerlijke ingenieurs en 2850 euro voor bio-ingenieurs.

De meest gangbare extralegale voordelen komen ook voor in het loonpakket van een ingenieur: 80% van de ingenieurs geeft aan een 13e maand te krijgen, 76% krijgt een laptop en 73% een hospitalisatieverzekering. Ook maaltijdcheques en telewerk maken vaak deel uit van het loonpakket.

Welke tips geven pasafgestudeerde ingenieurs mee? We zetten er 10 op een rij!

Wat ingenieurs het liefst willen, maar daarom niet altijd krijgen: een bedrijfswagen. Ruim 40% van de jonge ingenieurs zet een bedrijfswagen op 1 in zijn top 3. Daarnaast hebben pasafgestudeerde ingenieurs ook graag een tankkaart, 13e maand en een hospitalisatieverzekering in hun loonpakket. Opvallend is dat ook een compensatie voor overuren vaak terugkomt. Dit toont aan dat jonge ingenieurs hun work-lifebalance belangrijk vinden.

Kan ik zelf een loonpakket samenstellen?

Iedereen heeft zijn eigen wensen wanneer het op een loon aankomt. De ene wilt graag een bedrijfswagen, de andere meer vakantie. Bedrijven kunnen ingenieurs niet langer overtuigen met een standaardpakket en een hoog loon. De ideale oplossing hiervoor is een cafetariaplan. Daarmee kunnen werknemers hun 13e maand omzetten in bijvoorbeeld een elektrische fiets, extra vakantiedagen of een mobiliteitsbudget.

In 2020 is ook Select Projects overgestapt op zo’n cafetariaplan. Onze ingenieurs krijgen de mogelijkheid om hun loonpakket op die manier beter af te stemmen op hun persoonlijke noden. Een stap die heel wat werkgevers nog moeten zetten, aangezien 83% van de pasafgestudeerde ingenieurs geen cafetariaplan in zijn of haar loonpakket heeft.

Benieuwd naar onze beschikbare projecten? Bekijk onze openstaande vacatures hier: https://www.select-projects.be/nl-BE/carriere/jobs-petrochemie-energie-pharma-bouwBron: https://bit.ly/3th8nJJ

Ander nieuws