Resultaten startbaanenquête ie-net: een op drie ingenieurs ondertekent eerste contract voor de zomervakantie

Gepubliceerd op: 3 december 2020

Dat blijkt uit de jaarlijkse startbaanenquête van ingenieursvereniging ie-net. De vereniging polste naar de ervaringen in de jobzoektocht bij 992 pasafgestudeerden bio-, industrieel en burgerlijke ingenieurs.

Een vierde ingenieurs kiest bewust niet voor de arbeidsmarkt

Van de ingenieurs die in 2020 afstudeerden, zijn in oktober 52% in loondienst aan het werk, 4,4% heeft een arbeidsovereenkomst ondertekend maar is nog niet gestart. Een vierde van de afgestudeerde ingenieurs is niet aan het werk: 16% doctoreert aan de universiteit en 10% studeert verder. Het aandeel werkzoekenden in oktober 2020 lag op 14%. Binnen de grote groep van afgestudeerden uit 2018, 2019 en 2020 is slechts 6,8% werkzoekend, 65% werkt in loondienst in oktober 2020.

Doctoreren is beduidend populairder bij bio-ingenieurs, terwijl de industriële ingenieurs de grootste groep loondienstwerkers vertegenwoordigen. Ingenieurs afgestudeerd in 2018 of later vinden het vaakst werk in chemie- en farmabedrijven, de bouw en de energiesector.

Zoektocht naar een job start in april

Ingenieurs afgestudeerd in 2020 gingen op zoek naar een eerste job tijdens hun opleiding. Ruim 50% begint aan zijn zoektocht in de maanden maart-april, wanneer de meeste jobbeurzen plaatsvinden. In juli-augustus sluiten de andere studenten aan in die zoektocht. Na die zoektocht vinden de meesten ook vrij snel een job: in juni heeft 50% van de werkzoekenden een contract ondertekend, in september stijgt dit tot 85%.

Sociale Media is jobkanaal bij uitstek

6 op de 10 studenten gingen op zoek naar een job via sociale netwerken als Linkedin en Facebook. Daarnaast zochten studenten ook een job via jobbeurzen, websites van bedrijven, jobsites en spontane sollicitaties. Zij die al een job hebben gevonden, vonden die voornamelijk via jobbeurzen (15,9%), de website van het bedrijf (12%), spontane sollicitaties (10%) en werving- en selectiekantoren (10%).

Loon komt op de vierde plaats

Bij de vraag ‘waarom koos je voor jouw werkgever’ geven 40,8% van de ingenieurs aan de bedrijfscultuur als beslissende factor te zien. Op plaats 2 komen de werkomstandigheden en plaats 3 de opleidingsmogelijkheden. Het salaris is slechts voor een vierde van de studenten de reden geweest om voor hun eerste werkgever te kiezen.

Ook naar het loon heeft ie-net gepeild. Dat ligt (volgens de mediaan) op 2800 euro bruto voor industriële ingenieurs, 3020 euro voor burgerlijke ingenieurs en 2850 euro voor bio-ingenieurs. Wat het loonpakket betreft, geeft 80% aan een 13e maand te krijgen, 76% krijgt een laptop, 73% een hospitalisatieverzekering, ook maaltijdcheques en telewerk maken vaak deel uit van het loonpakket.

Work-life balance van belang

Wat ingenieurs het liefst willen, maar daarom niet altijd krijgen: een bedrijfswagen. Ruim 40% van de jonge ingenieurs zet een bedrijfswagen op 1 in zijn top 3. Daarnaast hebben pasafgestudeerde ingenieurs ook graag een tankkaart, 13e maand en een hospitalisatieverzekering in hun loonpakket. Opvallend is dat ook een compensatie voor overuren vaak terugkomt. Dit toont aan dat jonge ingenieurs hun work-lifebalance belangrijk vinden.

Met een cafetariaplan kunnen werknemers zelf kiezen wat ze in hun loonpakket willen: een elektrische fiets, een mobiliteitsbudget, extra vakantiedagen en meer. Onze ingenieurs bij Select Projects hebben sinds kort toegang tot zo’n Flex Income Plan. Een mooie extra die hen de mogelijkheid geeft om hun loonpakket volledig op maat samen te stellen. Uit de enquête van ie-net blijkt dat 83% van de pasafgestudeerde ingenieurs geen zo’n cafetariaplan in zijn of haar loonpakket heeft.

Benieuwd naar onze beschikbare projecten? Bekijk onze openstaande vacatures hier: https://www.select-projects.be/nl-BE/carriere/jobs-petrochemie-energie-pharma-bouw

Bron: https://bit.ly/36zEtrC

Ander nieuws