Een vliegende start in de life sciences met het Young Graduate Programma van Select Projects

Gepubliceerd op: 15 januari 2024

Met het Young Graduates Programma geeft Select Projects ieder jaar een groepje young potentials de kans om na een intensieve onboardingsweek te starten op een project in de Life Sciences als trainee. Op die manier zorgen we ervoor dat de overstap van de schoolbanken naar het werkveld, zo vlot mogelijk verloopt. Evi (23) was één van onze laatste deelnemers en werkt vandaag als support in document writer bij Organon.

Talentontwikkeling is prioriteit voor Select Projects

Select Projects zet volop in op talentontwikkeling, dat gebeurt op verschillende manieren met als centrale thema’s het groei-perspectiefmodel, onze competence centers en de Academy. Daarnaast zetten we sinds 2022 ook in het bijzonder in op jong talent. Tijdens de zomermaanden selecteren we een tiental young potentials, dit zijn schoolverlaters met een relevante studie en een goede motivatie om aan de slag te gaan in de life sciences.

Deze young potentials volgen eerst een onboardingsweek met tal van trainingen en infosessies. Op die manier stomen we ze klaar voor hun eerste Life Sciences-project. Nadien volgen ze zes maanden hun peter of meter op een project bij één van onze klanten.

Evi volgde eind 2023 het Young Graduates Programma bij Select Projects en werkt nu als support in document writer bij Organon.

Hoe ben je bij het Young Graduate Programma terecht gekomen?

Ik was op zoek naar vacatures bij consultancy bedrijven en ben de vacature voor het Young Graduate Programma tegengekomen op Linkedin. Sommige andere consultancy bedrijven bieden gelijkaardige programma’s voor schoolverlaters aan, maar bij Select Projects had ik meteen een goed gevoel. Ik dacht ‘hier wil ik graag komen werken’.

Wat heb je gestudeerd?

Zelf heb ik biomedische wetenschappen gestudeerd en stages gedaan in biomedische klinische studies. Maar daar wilde ik niet in verder, wat ik wel wilde doen, wist ik nog niet. Werken als consultant is een makkelijk beginpunt om te ontdekken wat ik tof vind. En dankzij die onboardingsweek, kon ik meer bijleren over de farma. Want toen ik afstudeerde, kende ik daar nog niet zoveel van. Als biomedische wetenschapper is het bijvoorbeeld niet zo eenvoudig om stage te doen in de farmaceutische industrie.

Wat is het grootste voordeel aan starten in het kader van een Young Graduate Programma?

Je krijgt meteen een goed overzicht van de verschillende functies in de Life Sciences. Zo kan je voor jezelf al wat uitmaken: dit spreekt me meer aan, dat iets minder. Het is daarnaast ook leuk om meteen nieuwe mensen te leren kennen, die in hetzelfde traject als jou stappen. Iedereen gaat na de onboardingsweek naar zijn eigen project en als we elkaar dan terugzien op events van Select Projects, leer je via hen ook weer nieuwe collega’s kennen.

Wat is jou het meeste bijgebleven?

Dan toch wel het bedrijfsbezoek bij ViTalent (opleidingscentrum voor de Life Sciences en sterk verbonden met Select Projects als partner). Dat was de eerste keer voor mij in een productieomgeving, ook al was dit een simulatie. We leerden ons ook omkleden volgens de juiste procedure en wat er allemaal bij komt kijken.

Hoe ging het Young Graduate Programma verder na de onboardingsweek?

Ik heb enkele gesprekken gehad met bedrijven in de Life Sciences en ben zo bij Organon terechtgekomen. Daar kreeg ik ook nog eens een specifiekere opleiding. Tijdens de onboardingsweek leerden we de basis, maar de zaken die klantspecifiek zijn, leer je pas op je project.

Je bent nu zes maanden in dienst, hoe lopen de zaken op jouw project?

Heel goed. Het is een goed beginnersproject en het interne team van Select Projects komt elke maand even polsen of er bezorgdheden of vragen zijn. Dat is wel fijn. Ik heb ook een peter die mij begeleid op het project en waar ik terecht kan met vragen.

Wat doe je vandaag op je eerste project?

In mijn project help ik met de digitalisatie. Vandaag moeten de analisten en de medewerkers in het labo datasheets invullen en we willen die nu simplificeren en standaardiseren door één digitale template te maken. Dit zal het administratieve werk efficiënter maken.

Zou je het Young Graduate Programma aanraden en zo ja, waarom?

Ik zou het zeker aanraden voor schoolverlaters. Het start met echt een toffe week.Je krijgt die eerste week heel veel nieuwe concepten en inzichten te verwerken en dat maakt het al wel eens intens. De trainers zijn echte experten bij wie je inspiratie kan op doen en je steekt ook dingen op van elkaar. Welke projecten willen zij graag doen? Waar hebben zij al ervaring in? Tijdens de terugkommomenten, kan je ook met elkaar ervaringen uitwisselen. Je merkt dat je tegen dezelfde dingen aanloopt en hoeft op die manier minder alleen dingen uit te zoeken. Het is ook leuk om iedereen zijn verhalen te horen en iedereen nog eens terug te zien.

Wil je zelf opstarten bij Select Projects? Wij verwelkomen jong en minder jong talent! Solliciteer voor één van onze projecten.

Ander nieuws