Meest gestelde vragen over solliciteren door studenten biochemie, biotechnologie en biomedische wetenschappen

Gepubliceerd op: 29 november 2021

Wat moet er op je CV staan? Moet ik nu al beginnen solliciteren? Hoe vind ik een job? Tijdens hun studies krijg studenten allerlei ondersteuning om hun diploma binnen te halen, maar wat met vragen over hun professionele toekomst? Flanders.bio probeert hier met hun BioBizz cafés studenten op weg te helpen. Ook Select Projects werkt mee aan dit project.

Uit onderzoek van de KULeuven bleek dat studenten uit hogere technische opleidingen bij het afstuderen vaak technisch heel goed zijn, maar nog professionele vaardigheden missen. De kloof tussen de arbeidsmarkt en de studenten, blijft een van de grootste uitdagingen voor de Life Sciences sector. Flanders.bio wil hier iets aan doen.

Studenten, professionals en HR experts rond de tafel

Met Opinno biobizz café trekt flanders.bio langs verschillende universiteiten om er praatavonden te organiseren met studenten, ingenieurs die aan het werk zijn en HR experts. Studenten maken er op een informele manier kennis met de professionele wereld. Zo was onze Select Projects collega Heidi vorig jaar digitaal aanwezig op BioBizz om uit te leggen hoe haar werkdag als QA analyst eruit ziet. Studenten konden na de uiteenzettingen van ingenieurs vragen stellen over hoe het échte werk verschilt van de schoolbanken.

Ook dit jaar is Select Projects opnieuw aanwezig. Op de eerste stop van dit academiejaar zaten onze HR experts Bénédicte en Katoo rond de tafel met studenten van de UA. Bénédicte en Katoo rekruteren al vier jaar ingenieurs en kunnen dus als de beste tips geven over hoe je  als ingenieur op zoek gaat naar een job. Want dat leer je natuurlijk niet op school.

Welke vragen kregen Bénédicte en Katoo zoal en wat was hun antwoord?


Vraag: Wat zijn de belangrijkste elementen op een cv?
Katoo: Wat er zeker moet opstaan zijn je contactgegevens en je studies. Die studies zijn erg belangrijk voor schoolverlaters. Heb je al werkervaring opgedaan tijdens een stage of een studentenjob, vermeld dit dan ook. Verder zet je er ook in welke software skills je hebt en je relevante hobby’s. Denk bijvoorbeeld aan leiding geven in een scouts of op speelpleinen, teamsporten of een rol opnemen in een studentenvereniging.

Lees ook: “Welke vaardigheden uit de jeugdbeweging kan je aanhalen in je sollicitatiegesprek?” 

Vraag: Hoe lang mag mijn cv zijn?
Katoo: beperk je tot maximum 1 pagina, zeker als starter. Hou het simpel en overzichtelijk, werk bijvoorbeeld met bullets en zet het meest belangrijke bovenaan. Dat krijgt het meeste aandacht. Bij schoolverlaters zijn dit dan de studies.

Vraag: Wanneer begin ik met solliciteren?
Bénédicte: Voorbereiding is het halve werk. Je kan daar nu al mee beginnen: maak een profiel aan op LinkedIn, volg interessante bedrijven en bekijk vacatures. Op die manier kan je je nu al oriënteren en uitzoeken voor jezelf wat voor soort job je graag zou willen doen.
Hou er rekening mee dat sommige procedures langer duren. Solliciteer je in de zomervakantie tussen juli en september, dan kan het zijn dat je pas in maart of april mag opstarten. Denk hier dus aan als je binnenkort afstudeert.

Lees ook: “5 essentiële tips voor een professioneler LinkedIn-profiel” 

Hoe verwijs ik naar mijn studentenjobs op mijn cv?
Katoo: Verwijs naar relevante en recente studentenjobs, bij voorkeur recente jobs die je tijdens je universitaire jaren gedaan hebt. Jobs die je in je middelbare schoolperiode deed, laat je achterwege. Probeer gelijkaardige studentenjobs te groeperen: verkoop in H&M, verkoop in Zara vat je samen als “verkoop (H&M, Zara… )”. Zo houd je genoeg ruimte over voor relevante jobs of studies.

Lees ook: “Zonder ervaring toch een job vinden” 

Vraag: Hoe bereid ik me voor op mijn eerste sollicitatiegesprek?
Bénédicte: Je goed voorbereiden is enorm belangrijk, maar wat doe je dan ter voorbereiding? Start bij je toekomstige werkgever: zoek uit bij welk bedrijf je solliciteert. Je kan je beroepen op de sociale media van dat bedrijf (LinkedIn pagina, Facebook of Instagram), je bekijkt de website: wat is hun missie en visie, waar hechten zij waarde aan? Ken je iemand die in het bedrijf werkt? Vraag wat extra informatie over het bedrijf zodat je zeker alles weet.

Op deze manier kan je ook voor jezelf nog beter de keuze maken of het bedrijf bij je eigen waarden aansluit. Wil je wel écht voor dit bedrijf gaan werken? Als het antwoord nee is of je twijfelt, ga dan verder op zoek, want vroeg of laat zal dit je demotiveren.

Naast de algemene info van het bedrijf is het ook belangrijk de vacature goed door te nemen en stil te staan bij enkele vragen: waarom solliciteer ik op de vacature? Waarom vind ik dit interessant? Waarom vind ik het bedrijf interessant? Deze vragen zullen zeker terugkomen tijdens het sollicitatiegesprek.

Daarnaast kan je je voorbereiden op de typische vragen: wat zijn je sterke punten? Wat zijn je groeipunten? Waar zie je jezelf in 5 jaar? Waarom moeten we voor jou kiezen? En tenslotte is het belangrijk om enthousiast over te komen. Laat ook in je lichaamstaal zien dat je deze job graag wilt!

Lees ook: “Afgestudeerd wat nu?” 

Heb je deze editie van BioBizz café gemist? In maart nodigt Flanders.bio opnieuw studenten uit in Gent, Leuven en Brussel. Hou hun website en onze sociale media in de gaten voor meer informatie. 

Ander nieuws