Wat is het verschil tussen uitzendarbeid, detachering en project sourcing?

Gepubliceerd op: 8 augustus 2019

Project sourcing is lang niet meer zo’n nieuwe manier van werken. De afgelopen jaren zijn er steeds meer consultants te vinden in IT, Engineering en de Life Sciences. Toch wordt project sourcing nog vaak onterecht verward met detachering en interimarbeid. Wat is nu het verschil?

“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers…” (definitie Federgon)

Select Projects ondersteunt zijn klanten op projectbasis. Projecten kunnen doorgaan in heel België, binnen verschillende sectoren en zijn vaak afgebakend in tijd. Bedrijven zetten in op project sourcing om zeer specifieke opdrachten uit te laten voeren door echte specialisten, experts die ze vaak zelf niet in huis hebben.

Werk je voor Select Projects, dan krijg je van ons een contract van onbepaalde duur. Je bent een werknemer van Select Projects en wij ondersteunen jou met opleidingen, staan open voor vragen en begeleiden het evaluatietraject. Samen met jou gaan we op zoek naar een project dat perfect bij jouw talenten aansluit. Loopt jouw opdracht op z’n einde, dan gaan we op zoek naar een nieuw project dat jouw carrière verder kan doen groeien. Zo bouw je ervaring op bij verschillende klanten en ben je zeker van werk. Je gaat een engagement aan met een project sourcing bureau op lange termijn, in dit geval Select Projects.

Detachering?


“Een onderneming waarvan de zetel buiten België is gevestigd, kan zijn werknemers naar België detacheren, dwz. deze werknemers in België tijdelijk tewerkstellen.” (Definitie Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Vaak wordt project sourcing in een adem genoemd met detachering, vaak met een negatieve connotatie. Toch is het niet hetzelfde. Werk je voor een Belgische onderneming en voer je opdrachten uit bij Belgische klanten, dan ben je in geen geval een gedetacheerde werknemer. Aangezien Select Projects een Belgische onderneming is, detacheren wij niet.

Waar komt de verwarring vandaan? Bij detachering is er een grotere fysieke afstand tussen werkgever en werknemer, je zit ten slotte in een ander land. Sommige project sourcing-bureaus in België nemen de band met hun werknemers niet zo nauw. Experts worden aan hun lot overgelaten en van project naar project gestuurd. Zulke project sourcing-bureaus worden dan vaak omschreven als detachering-bureaus.

De negatieve connotatie van detachering is bij Select Projects zeker niet van toepassing: open communicatie, bereikbare projectverantwoordelijken en persoonlijke begeleiding zijn vanzelfsprekend.

Wat dan met interimarbeid?


“Bij uitzendarbeid wordt een uitzendkracht (werknemer) in dienst genomen door een uitzendbureau (werkgever) met de bedoeling om te worden uitgeleend aan een gebruikende onderneming (klant van het uitzendbureau) en daar tijdelijke arbeid te verrichten.” (Definitie Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Project Sourcing heeft veel overeenkomsten met interimarbeid. Je voert ook tijdelijke projecten uit en hebt een centrale werkgever die opdrachten aan jou voorstelt. Toch zijn er lichte nuances. Zo werk je als interimmer vaak met weekcontracten, die weliswaar hernieuwd kunnen worden. Bij project sourcing krijg je een contract van onbepaalde duur, het is dus minder vrijblijvend en biedt dan ook meer stabiliteit en zekerheid.

Daarnaast sta je nauwer in contact met je werkgever. Een interimmer heeft contact met het uitzendbureau voor praktische zaken, maar omwille van de kortere contractperiodes worden evaluaties en opleidingen niet zomaar op maat aangeboden. Omdat je als project sourcing medewerker een engagement op lange termijn aangaat, kan je dit wel verwachten van het project sourcing bureau.

Project sourcing in verschillende sectoren


Project sourcing is een werkvorm die terug te vinden is in verschillende sectoren. Beroepsfederatie Federgon lichtte in zijn jaarverslag van 2018 de verdeling toe. Wil je weten of project sourcing iets voor jou is? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures in engineering, industry of bouw. Of maak een afspraak met een van onze project verantwoordelijken. Ze beantwoorden met plezier al jouw vragen over project sourcing, interimarbeid en detachering.

Cijfers Federgon Jaarverslag 2018


Ander nieuws