ViTalent: het eerste Life Sciences opleidingscentrum in Vlaanderen

Gepubliceerd op: 29 september 2022

Op 11 oktober gaan de deuren van het allereerste Life Sciences-opleidingscentrum in Vlaanderen open. In Niel is de afgelopen 2,5 jaar hard gewerkt aan ViTalent. Het was een van de grootste projecten voor Select Projects met ook een belangrijke maatschappelijke rol.

Vraag vanuit de sector

ViTalent kwam er op vraag van verschillende partijen. Al in 2017 werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door Essenscia,in nauwe samenwerking met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, Organon, Novartis, Pfizer en Sanofi en gefinancierd vanuit Co-valent.

De sociale partners, verenigd in het vormingsfonds Co-Valent, investeerden anderhalf miljoen euro in ViTalent.

Om de ViTalent droom werkelijkheid te laten worden, schreef sector-federatie Essenscia een vacature uit waar verschillende bedrijven zich kandidaat voor stelden. Ook Select Projects dingde mee. ‘Met een aantal collega’s legden we al onze troeven op tafel tijdens een zeer strenge selectieprocedure’, vertelt Yves De Mey, betrokken bij ViTalent sinds de opstart. ‘In mei 2019 kregen we het goede nieuws te horen dat Select Projects het ViTalent project mocht realiseren.’

De doelgroep is drieledig: studenten die op zoek zijn naar een praktijkomgeving, werkzoekenden die willen starten in de Life Sciences en ten slotte werknemers uit de sector die zich willen professionaliseren. ‘Met ViTalent hebben we een groot steentje bijgedragen aan de toekomst van de Life Sciences sector in Vlaanderen’, vertelt Bram Damen (director Select Projects). ‘Wij worden iedere dag geconfronteerd met het tekort aan personeel bij onze klanten. ViTalent kan de toegang tot de sector al iets toegankelijker maken.’

Het ViTalent team bij Select Projects legt uit hoe het opleidingscentrum tot stand kwam:

Stap 1: tekenen, plannen en onderzoeken

In een eerste fase gebeurde heel wat tekenwerk. Hoeveel leslokalen moeten we voorzien? Hoe moeten die eruit zien? Welke apparatuur moet hier zeker aanwezig zijn? We kregen van ViTalent een lege doos, namelijk de voorziene bouwgrond in Niel, en moesten ervoor zorgen dat hier een jaar later een opleidingscentrum zou staan.

Vol goede moed begonnen we met het uittekenen van het gebouw en het contacteren van leveranciers en partnerbedrijven die mee in dit verhaal wilden stappen. Het is tenslotte niet evident om te investeren in iets als een opleidingscentrum. Je ziet immers niet meteen resultaat van je werken maar bouwt aan iets duurzamer, iets op de lange termijn.

We waren nog maar enkele maanden bezig en de eerste lockdown ging in. Bouwtechnisch liepen we heel wat vertraging. Van zodra het nieuwe normaal zijn intrede deed, konden we een nieuwe openingsdatum plannen. In februari 2021 werd de eerste steen gelegd en in oktober werd de cleaningroom gebouwd. Een jaar later staan we nu voor de opening.Opstart van de werken, hier komt de cleanroom.


Stap 2: opleidingen uitwerken

De opdracht hield niet enkel de bouw van het opleidingscentrum in, maar ook het uitwerken van de trainingen. Tijdens de opbouw, kon het ViTalent-team van Select Projects al aan de slag met het ontwikkelen van de eerste opleidingen. Dit zou normaal vanuit het hoofdkantoor van Select Projects gebeuren, maar moest omwille van Covid op de thuisbureaus gebeuren.

Van zodra mondmaskers hun intrede maakten en we op een veilige manier elkaar fysiek konden zien, werden de training getestdraaid. Je kan immers geen productie-opleidingen geven via Zoom of Teams. Rik en Sara trokken met hun geïmproviseerde mobiele leslokalen naar pharmabedrijven zoals Sanofi & Novartis. In maart 2022 werd een eerste succesvolle opleiding afgerond in samenwerking met VDAB. Er studeerden 8 werkzoekenden af die meteen konden starten als operator binnen de pharma.

Sara Kerkstoel geeft een opleiding on site

Sara Kerkstoel geeft een opleiding on site.

Ook nu de opening van het centrum nadert, blijft het ViTalent-team nieuwe opleidingen ontwikkelen. Zo hebben ze ondertussen al voor een tiental bedrijven in de Life Sciences opleidingen op maat uitgewerkt. We hebben een waaier aan opleidingen en kunnen deze aanpassen naargelang waar het bedrijf in kwestie zijn focus op wilt leggen.

Stap 3: ondersteuning van voor de eerste steen tot na de officiële opening

Nu de opening nadert, nadert ook het einde van het ViTalent-project voor Select Projects. Althans in zijn huidige vorm. De opdracht is volbracht: een opleidingscentrum dat voldoet aan alle eisen van de stakeholders. Vandaag staat er realistische jobsimulator met moderne apparatuur en een gloednieuwe cleanroom van 220m2. Er is ook een modulair pakket aan opleidingen klaar die maandelijks gedraaid worden bij ViTalent én op locatie.

Installatie van de cleanroom

De opbouw van de cleanroom.

ViTalent is ondertussen een feit, maar natuurlijk blijft Select Projects ondersteunen waar nodig. Het project blijft lopen maar onder een andere vorm. De trainers Rik & Sara zullen beschikbaar blijven, zo lang de zoektocht naar eigen ViTalent-trainers nog lopende is.

Voor Select Projects was dit een van onze grootste projecten. Niet enkel in omvang en duurtijd, maar ook in betekenis. Met dit opleidingscentrum kunnen we het talent in de pharma nog verder ontwikkelen en zorgen we er mee voor dat iedereen kan groeien naar de beste versie van zichzelf. We willen alle partners van ViTalent via deze weg bedanken voor de unieke kans die we hebben gekregen en de mooie samenwerking de afgelopen 2,5 jaar.

Ander nieuws